Makeup is art, beauty is passion 💕

Välkommen in i skönhetens värld


Förändra världen – en menskopp i taget

Det är inte alltid så lätt att ha mens. Mensvärk, kramp, humörsvängningar och hormoner i ett enda virrvarr. Men hur vi än mår så har vi oftast tillgång till mensskydd.

I andra delar av världen ser läget betydligt annorlunda ut och situationen är långt ifrån den som vi har här. Det är inte alltid det finns mensskydd, och om det gör det så är det bindor som är väldigt dyra. Att bara använda bindor under en hel mensperiod, på grund av ekonomiska skäl, är för många inte möjligt. Därför tvingas många kvinnor att använda löv, gräs, tygbitar, hönsfjädrar, gamla trasor, madrassbitar eller annat som finns till hands. Infektionsriskerna är höga och läckagen många.

I utvecklingsländer i bland annat Afrika florerar flertalet myter kring mens, och det är ett otroligt tabubelagt ämne. Det leder till att många flickor tvingas stanna hemma från skolan varje gång de har mens. Att vara hemma en vecka i månaden resulterar i att de till slut missar en fjärdedel av sin totala skolgång – bara för att de har mens! Tjejerna får det svårt att fullfölja sin utbildning, de har helt enkelt missat för mycket.

På många platser tvingas tjejerna att gifta sig i allt för ung ålder, och med tanke på den knappa tillgången på preventivmedel så resulterar det i barn som får barn. En skrämmande verklighet som är alltför vanlig.

Ett av de största skälen till att MonthlyCup startade egen produktion av menskoppar var just för att kunna göra skillnad för dessa kvinnor. 🩷

Dem subventionerar kopparna gravt för att de ska kunna köpas av organisationer eller personer som själva vill göra skillnad. De har också en donationskopp i webshopen där du som privatperson kan donera koppar som sedan skickas till nästa projekt på listan. Ett helt fantastiskt initiativ enligt mig!

MonthlyCup har dessutom höga krav på de som åker ner för att hjälpa till. Nämligen att utbilda tjejerna, samt skicka bilder och information om hur det går till.

Eftersom myterna som florerar är så många, så går det inte att skicka ner 1000 menskoppar och tro att man har gjort något bra eftersom problematiken sträcker sig så mycket längre.” berättar en av tjejerna som har varit med och startat projektet. Med andra ord är det här ett seriöst företag som vet vad dem gör! 👏 Dem kräver alltså utbildning för de kvinnor som får en av deras menskoppar.

Många gånger vet kvinnorna i dessa länder inte ens varför de har mens, vad det är eller hur de ska hantera det. I flertalet områden räknas en menstruerande kvinna som smutsig, och under den vecka som hon har mens får hon inte vidröra någon och bo själv skild från sin familj. Många tror tyvärr också att man förlorar oskulden av att använda menskopp, vilket är helt otänkbart inför ett potentiellt framtida äktenskap. Problematiken är stor, och tyvärr handlar det i många länder om kvinnans låga värde. Det krävs alltså ganska mycket mer än bara menskoppar för att förbättra situationen för kvinnorna i u-länderna.

Än så länge har de många lyckade projekt i t.ex. Nepal, Senegal, Indien, Kenya, Gambia, Tanzania och Uganda.

”Det är enormt häftigt att kunna göra skillnad och om så bara en enda flicka stannar kvar i skolan så är vi oerhört tacksamma!”

Har du ett projekt på gång där du önskar MonthlyCup’s hjälp? Kontakta dem på info@menskopp.se så berättar de mer om hur det går till.

Annons

Ett svar till “Förändra världen – en menskopp i taget”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: